Subota20.04.2019

Back Vi ste ovde: Home Kultura U Frankfurtu na Majni, osamnaesti put po redu - MAJSKA PESNIČKA NOĆ

U Frankfurtu na Majni, osamnaesti put po redu - MAJSKA PESNIČKA NOĆ

SAM 2830
SAM 2861
SAM 2767
SAM 2787
SAM 2803
SAM 2808
SAM 2823
SAM 2827
SAM 2849

Stihovalo se u dugoj  majskoj noći do duboko iza ponoći. Pisci i pesnici, rasuti po svetu, okupili su se ponovo proteklog vikenda  na jednom mestu, u Frankfurtu na Majni, oko književnog udruženja „Sedmica“, da pesmom progovore.
U večeri posvećenoj poeziji, na osamnaestim Majskim susretima pisaca dijaspore, predstavilo se tridesetak pesnika iz mnogih krajeva Nemačke i Madjarske.
Zlatni Orfej za literarno stvaralaštvo dodeljen je Draganu  Jakovljeviću, piscu i novinaru iz Budimpešte, prošlogodišnjem pobedniku Majskih susreta. Srebrni Orfej pripao  je Milici Berlot a Bronzani  - Ljiljani Kornher. Žiri koji su činili : Katica Stanimirov, Aleksandar Urošević i Maja Vukadinović, dodelio je i tri pohvale za pesme večeri. Pohvaljeni su radovi  Ljubiše  Stankovića Tiše, Verice Petkanić  Vlajkov i  Slavice Mastikose.
Očuvanje jezika i kulture Srba na ovim prostorima je značajno i pisci kao duhovna snaga naroda  to najbolje mogu – istakao je u pozdravnoj reči  Branko Radovanović, konzul Republike Srbije u Frankfurtu. Medju mnogobrojnim učesnicima i  gostima Sureta pisaca dijaspore, bila je  i Vidosava Vučković – predsednik Centralnog saveta Srba Hesena.
U majskoj  poetskoj  noći, uz pesničku zdravicu i program koji su vodili Dijana Pijetlović i Aleksandar Jovanović, književni stvaraoci govorili su stihove ljubavne, rodoljubive, dečije i misaone poezije. Uz muzičku pratnju Johane Leonore Dalhof na flauti, predstavili su se najpre pesnici iz rasejanja ( grupa autora i umetnika iz Budimpešte okupljenih u  Peštanskom književnom omnibusu kao i članovi mnogih udruženja na području Nemačke)  a zatim i članovi Udruženja pisaca „Sedmica“ u Frankfurtu, na čelu sa Ljubišom Simićem, predsednikom i domaćinom Susreta. Svoj novi  roman „Zakon srca“, predstavila je Slavica Mastikosa, književnica iz Beograda.
U okviru programa Susreta, u umetničkom udruženju WEST KUNST NIED, otvorena je i izložba slika akademskog slikara Milana Djurića iz Budimpešte.
Druženje pisaca dijaspore nastavljeno je i u nedelju obilaskom kulturno istorijskih znamenitosti  Frankfurta i Visbadena. Do idućeg maja i narednih susreta poezija ostaje veza medju njima.            D.V.Madžar

KLIKNI NA FOTOGTRAFIJU DA BI JE UVEĆAO